Daniel Silva – Het huis der spionnen

Superspion fikst het alweer

De nieuwe Daniel Silva ligt klaar. Fijn voor de fans van een superspion die complotten en intelligente wapens bestrijdt met nog slimmere complotten en nog geniepiger wapentuig. Mag ik u voorstellen aan Gabriel Allon? Deze ultrageheime, semimilitair getrainde, de grootste terroristische aanslag ooit bestrijdende, taaier-dan-de-rest zijnde fikser is alle tegenstanders te slim af, al scheelt het soms maar een haartje.

Klinkt dat spannend, de stijl van Silva is dat minder. Die is het best te omschrijven als boekhoudkundig. Precies zoals het klinkt: netjes en van punt tot punt beschrijft hij de blokjes waaruit het verhaal is opgebouwd. De scenes rijgt hij aaneen tot een lopend verhaal, dat alle zojuist opgeworpen problemen keurig behandelt. De spanning moet komen van de gruwelijkheid van de aanslagen, de gezaaide angst en de bloeddorstigheid die de terroristen ten toon spreiden.

In Londen worden tegelijkertijd op heel veel plekken waar zich heel veel mensen bevinden, heel bloedige terroristische aanslagen gepleegd. Deze Moeder Aller Aanslagen veroorzaakt een recordaantal doden en gewonden, er breekt totale paniek uit in Londen en in Engeland, in de hele wereld misschien wel. Burgers worden overspoeld door een nog onveiliger gevoel dan ze al hadden – zie je wel, we zijn nergens meer veilig! Niemand kan ons helpen.

Niemand? Maar dan hebben ze buiten Gabriel gerekend. De oude rot zoekt zijn weg in de schemerzones waar potentiële en echte geradicaliseerden zich voorbereiden op zo vernietigend mogelijke verstoringen van de gehate Westerse wereld. Het spoor leidt naar Zuid-Frankrijk, en verder nog, in de richting van de woestijn, dat spookachtige gebied van de wereld waarvan we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vermoeden dat daar Het Kwaad huist.

Spoileralert… Het Kwaad huist daar inderdaad. En jawel, Gabriel verhelpt dat op geheel eigen wijze. Details geven we niet prijs, maar er is sprake van de allernieuwste drones, de onbetrouwbaarste verraders en de krachtigste wapens. Op effectieve wijze doet Gabriel zijn werk door steeds nét iets sneakier plannetjes uit te voeren dan zijn barbaarse tegenstanders. Het spant erom, al weet je eigenlijk de afloop al.

Sterren **

ISBN: 9402730708

Uitgeverij: HarperCollins

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *