Anna Drijver – Zomeravond

Leespromotie in de zon

De CPNB is zoals altijd druk doende ‘het boek’ te promoten. Voor de zomer van 2023 is daaruit deze verhalenbundel voortgekomen, getiteld ‘Zomeravond’. Het zijn korte verhalen, gekozen door actrice Anna Drijver, die haar keuze per verhaal motiveert.

Het boekje wordt van 21 juni t/m 2 juli bij een minimale besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken door de boekhandel cadeau gedaan. Die kooplustopwekkende voorwaarde komt helaas in het boekje zelf niet ter sprake. Maar hé, zoals dat hoort bij boeken, het gaat om de inhoud.

Anna Drijver zette dus deze verhalen op een rijtje: “Wat het belangrijkste criterium werd, was of het me raakte, of het verhaal of een personage in mijn hoofd bleef rondspoken. Dus die verhalen vind je hier: de personages waarin ik me direct kon verplaatsen, de sferen en scènes die me bijbleven. En de verhalen waar ik in wilde wonen, waarvan ik niet wilde dat ze stopten omdat ik méér wilde.” Prima motivatie.

Wat mij als nederige lezer betreft, sprongen er twee auteurs uit: Joseph Roth en Roos van Rijswijk. ‘De tennisleraar’ van Roth is een ultrakort verhaal, slechts 2 pagina’s van dit pocketformaat boekje. Het knappe van Roth is dat hij op die korte baan een karrevracht aan menselijke emoties voorbij laat komen, waarvan jaloezie waarschijnlijk de krachtigste is.

De tennisleraar uit de titel is een heftig begeerde partij:

“Alle dames zijn dol op de tennisleraar. Ze gooien hem graag hun kleine balletjes toe, hij vangt ze allemaal sierlijk op en gooit ze terug, met een strakke glimlach als een schattige beugel tussen zijn rode geopende lippen, om het glanzende glazuur van zijn tanden te laten zien.”

Roos van Rijswijk kende ik nog niet, nu wel, en ik ben enthousiast geraakt van haar verhaal uit de bundel met ‘prikkelende en licht absurde vertellingen’: ‘De dag dat Alfred besloot te gaan liggen.’ Spoiler: hij gaat op een onhandige plek liggen, en iemand belt naar de gemeente daarover:

“De man die ze aan de lijn kreeg zei dat er al eerder over gebeld was, maar dat het probleem niet groot genoeg was om te worden verholpen – er was iemand komen meten, en je kon er gewoon nog langs.

’Maar we willen ons huis verkopen,’ zei de vrouw, ‘en hij ligt precies voor onze deur.’

Dat was geen geldig argument.”

Dit algehele oordeel is uiteraard betwistbaar. Met auteurs als Maria Dermoût, Mensje van Keulen en Marente de Moor vindt iedereen binnen deze kaften wel een fijn verhaal. Dus kun je met een gerust hart die 15 euro besteden voor dit handzame kleinood. Extra pluspunt: qua formaat kan het makkelijk in de vakantiebagage mee. Hopelijk liggen de zomerstranden dit jaar vol met lezende mensen – daar zou ik graag een foto van zien.

ISBN: 9789059657595

Sterren: ***

Uitgeverij: CPNB

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *