Mirjam Oldenhave, Rick de Haas – De scootmobiele eenheid

Hoe word je je betere zelf?

Luca zit in een groepje. Ze heeft straf en moet een oranje hesje aan, proppen prikken in het park omdat ze te vaak gespijbeld heeft. Net als de andere draaideurspijbelaars: Dylan de lefgozer, Melanie de barbie, Elias het arrogantje en Baris de sportieveling. Dylan komt trouwens op die eerste dag van het strafclubje al gewoon helemaal niet opdagen. Hij komt pas op dag twee, en regelt meteen dat hij geen extra straf krijgt.

Het begin van dit verhaal is prima – je zit er meteen in. Het clubje uitgestotenen is mooi samengesteld met verschillende interessegebieden per kind. We weten nog niet waarom Luca hier zit, maar er is iets mis, dat is wel duidelijk.

De tekeningen van Rick de Haas vullen de tekst lekker aan. Luchtig geschetst in zwart/wit, geven ze momentopnamen van belangrijke momenten in het verhaal. Ze zijn helder en humoristisch, een beetje comic-achtig getekend, met de goede uitdrukking en houding op de juiste plekken. Wat mij betreft hadden er meer in mogen staan.

Het clubje krijgt de volgende dag, na het papierprikken, een nieuwe opdracht:

“Opdracht dag 2: Beantwoord de volgende vragen (minimaal één A-viertje)

Waarom heb je gespijbeld?

Heb je geprobeerd de oorzaak aan te pakken?

Hoe hebben je ouders gereageerd?

Wat ga je na deze week anders doen?”

Dat wordt lastig voor Luca. Ze spijbelt niet voor niets; ze kan gewoon niet met andere mensen, en ook niet met kinderen omgaan. Ze heeft het geprobeerd, maar ze blijft altijd anders: niemand ziet haar staan. Daarom was ze zo blij met de lockdown, toen kon ze lekker thuis blijven, maar dat is nu voorbij. Ze schrijft haar moeilijkheden zo goed mogelijk op.

Ook de anderen zetten hun problemen op papier en een dialoog komt op gang. Het verhaal ontvouwt zich als het clubje onder invloed van Dylan de Doener steeds opener naar elkaar wordt, en vrijer begint te bewegen. Zo ontdekken ze een groepje zwervers met scootmobielen. Als ze daar eens mee gingen samenwerken? Dan heb je een scootmobiele eenheid – mooi gevonden. 

Het verhaal blijft verrassingen bieden. Zo worden de misfits opener naar elkaar en vertelt Melanie wat haar droom is:

“’Wat ik nu al doen, dat wil ik: foto’s en filmpjes met dieren maken,’ zei Melanie. ‘Ik heb nu al meer dan veertigduizend volgers en ik ben nog maar twee jaar bezig. Ik heb ook al twee vaste sponsors en een verzoek van de derde, maar die biedt nog te weinig. Als ik zo doorga, ben ik rijk voor mijn achttiende.’”

Op de slotpagina vinden we de verantwoording:

“Dit boek is geschreven voor de Maand van de Filosofie 2022. Het thema van deze maand is: intieme vreemden. Daar gaat dit boek dus over. Meer info: www.naarschoolmetquerido.nl

ISBN: 9789045127392

Sterren: ***

Uitgeverij: Querido

Ook verschenen op De Leesclub van Alles  

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *