Annet Huizing – Het Pungelhuis

 

Een pijnlijk mysterie

[Recensie]

Dit jeugdboek start al beter dan 90% van de andere jeugdboeken: namelijk met de titel. Want wat IS een Pungelhuis? Het klinkt leuk, pungel, verwijst naar pingel misschien, of pingelen. Maar wat het echt betekent kom je pas te weten als je een heel eind in het boek aan het lezen bent. En het is een spannend boek ook nog.

We horen alles via Ole, die met zijn vader in een huis leeft. Zijn vader die nooit en nooit iets wil vertellen over zijn verleden. Klein puntje: hij is boos op opa. Heel erg boos op opa. Die Ole ook nog nooit heeft gezien. En waar Ole al veel vragen over heeft gesteld, maar nooit antwoord gekregen. Maar daar komt verandering in.

Op een dag keert Ole namelijk met z’n vader terug naar opa’s huis. Dat ligt in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar was het in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een complete oorlog tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over het mysterie van zijn opa wilde praten.

Een retespannend verhaal, slim verteld vanuit de belevingswereld van Ole, die langzaam maar zeker de waarheid te weten komt over het niet zo fijne verleden van zijn vader. En zijn avontuurlijke opa.

En het mooiste? Het is gratis. Als je in groep 7 en 8, en als vmbo-leerling in jaar 1 en 2 zit, kun je dit boek in november 2023 gratis ophalen, zie hieronder.

Heel Nederland Leest Junior

De CPNB heeft in 2023 voor de jeugd in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2 een gratis boek laten drukken. Dat is Het Pungelhuis van Annet Huizing.

Onder het motto ‘Eén boek, één klas’ gaan leerlingen het gesprek aan over dit boek dat zij samen lezen.

Gratis ophalen bij boekhandel en bibliotheek

Je kunt ‘Het Pungelhuis’ van Annet Huizing in een speciale gratis editie ophalen bij je school, bij de boekhandel bij jou in de buurt, of bij de bibliotheek. De actie loopt van 1 t/m 30 november 2023.

Meer informatie vind je hier

ISBN: 978905965742

Sterren: ****

Uitgeverij: CPNB

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *