Geert Kimpen – Maria Magdalena

Nieuwe wijn in oude zakken

De tagline van dit boek is stoer: “Maria Magdalena. Haar verhaal dat 2000 jaar lang verzwegen werd.” Zo’n boude boodschap vraagt om een goed verhaal en belangrijker nog, gedegen onderbouwing.

Dus moet de auteur op zoek naar de verloren tijd, naar het verhaal over het heel lang geleden geleefde leven van Maria. Maar probleempje: welk verhaal is het juiste? Er is veel geschreven over Maria; duizenden boeken en geschriften zijn uitgegeven met evenzovele wild uiteenlopende levensgeschiedenissen.

Kimpen kiest ervoor om Maria’s geschiedenis langs esoterische/erotische weg te duiden. Zoals we weten is Maria onlosmakelijk verbonden met Jezus, die rond het begin van de jaartelling over onze stoffige aarde wandelde. In die tijd kwam niet alleen het christendom op, maar waren ook esoterische ‘geloven’ actief, waaruit de toenmalige bevolking naar hartenlust een keuze kon maken.

Prima dus, die esoterische duiding. Maar zoals vaker bij deze schrijver buitelen diverse oncontroleerbare theorieën en verhalen over elkaar. En in dit specifieke verhaal kruidt hij het met steeds meer seksuele elementen, geholpen door de ‘scherpe visioenen van zijn vrouw Michelle Shanti’

Zo staat Maria op en gegeven moment in het water van de Fontein der Verliefden met een leerling en geeft haar de vijfvoudige kus:

“Ik kus je knieën die zullen buigen voor het altaar van alles wat groter is dan jijzelf. Ik kus je vulva, omdat daar je wijsheid opgeslagen ligt en het de heilige tempois is van je vrouwelijkheid. Ik kus je hart, zodat het altijd open staat om je te verbinden met alles wat je omringt…”

En:

“Ik huil om wat de seksualiteit in deze tijd is geworden. Ik huil om de vergeten kennis. Om het verloren potentieel. Ik huil om de duisternis waarin de seksualiteit gehuld is, terwijl ze bedoeld is om licht te geven.

Seksualiteit is wat de mens van de rest van de schepping onderscheidt. Het is ons grootste geschenk en gift. Het is onze motor tot transformatie. Tot ontwikkeling, tot het worden van een beter mens. En vooral tot het creëren van een onsterfelijk lichtlichaam…”

Wel een originele invalshoek. Maria is vanwege haar (vrouwelijke) seksualiteit in staat een hogere, welhaast heilige ‘verbinding’ te maken tussen het menselijke en het goddelijke. Een bovennatuurlijke kracht die in de tijd dat dit alles speelde, wellicht voor anderen zo gevaarlijk was dat invloedrijke personen haar naam zo veel mogelijk uit de geschriften wilden wissen.

Het is een interessante maar oncontroleerbare theorie. Veel elementen herkennen we van andere geschriften, overleveringen, apocriefe verhalen, maar deze wending voegt weer een nieuwe titel toe aan de Marialegenden-stapel.

ISBN: 9789493280649

Sterren: **

Uitgeverij: London Books

Ook verschenen op Bazarow

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *