Simon Scarrow – boek 1 Gladiator – Vechten voor vrijheid

Leven om te overleven

Het is 61 voor Christus, het Romeinse Rijk bloeit erop los. De achtjarige Marcus Cornelius Primus leeft op het eiland Lefkas, samen met zijn vader Titius, moeder Livia en Cerberus de wolfshond. Ze wonen op een stille boerderij waar het leven goed is. Toch heeft het noodlot pech voor Marcus in petto. Vet pech.

Op een kwade dag duiken drie mannen op. Soldaten. Ze komen zogenaamd achterstallige belasting innen maar in werkelijkheid de bewoners beroven. Dat laat vader Titius niet gebeuren: hij houwt en steekt in het rond met zijn zwaard en de soldaten druipen met wat beschadigingen af. Opgelost.

Of toch niet? Nee, want de belastinginner is een wraakzuchtig man en wil zijn geld. En wel nu. Dus komen er meer soldaten met meer wapens die Marcus’ vader Titius doden, het huis leegroven en moeder Livia en Marcus als slaven op transport zetten naar Rome om verkocht te worden. Vanaf dat moment heeft Marcus geen zeggenschap meer over zijn eigen leven maar is hij slaaf.

Dit is de opzet van de vierdelige Gladiator-serie. Het verhaal draait om de jonge Marcus die als slaaf in de Gladiatoren-business terecht komt. Een keiharde business met één doodeenvoudige hoofdregel: als je wint, ga je door. Verlies je, dan ben je er geweest.

Schrijver Simon Scarrow heeft de materie goed in zijn vingers. De zonnige, nog onbedorven natuur waarin men in 61 voor Christus leeft, ruik en voel je bijna. Ook het struweel waardoor de reis van Marcus en moeder Livia zich slingert, zie je voor je. De hardheid van de overheersers tegen de slaven is duidelijk: een mensenleven is net zoveel waard als een tros druiven. Misschien zelfs minder.

Marcus komt in een Gladiatorenkamp terecht. Het zweet, de vermoeidheid en het fatalisme van de arme drommels die daar worden opgeleid, spat van de bladzijden af. Zo ook de actiescènes. Zwaardgekletter, strijdknotsen, schilden, messen, vangnetten, speren en vuistgevechten wisselen elkaar af, het zweet vermengd met bloed druppelt tussen de kaften vandaan. Voor winnaars is er de glorie, voor verliezers is er geen genade maar een eerloze dood in het stof van de arena.

Een bruut verhaal met heftige gebeurtenissen, niet geschikt voor tere zieltjes. Maar wel realistisch gecomponeerd, en het brengt de ontwikkeling van Marcus levendig in beeld. Hij blijkt talent te hebben om het te maken als Gladiator – en vecht zich naar de top. Dat brengt Scarrow in vier delen bewonderenswaardig realistisch in beeld. Net als de verdorven wereld van de Romeinen en het meedogenloze recht-van-de-sterkste motto dat de Gladiatoren zich hebben aangemeten om te overleven. Zoals de oude Romeinen het zouden samenvatten: Homo homini lupus.

Sterren: ***

ISBN: 9789025769680

Uitgeverij: Gottmer

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *