Rima Orie, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorhuizen, Philip Huff – 3PAK2023

Verrassende verhalen voor nop  

Zo, fijne schrijvers hier. Orie, Hagen & van Voorthuizen en Huff staan garant voor prima leesbare verhalen. Strak plan dus van de CPNB om dit trio het boekenweekgeschenk voor jongeren 2023 te laten schrijven.

Een geschenk. Dit boekje kun je dus gratis voor niks, noppes, nada gewoon ophalen bij je school of bibliotheek. Van 15 t/m 24 september 2023 om precies te zijn.

Rima Orie – ‘Avani, de dochter van de Orde’

Rima schrijft fantasyverhalen over magische werelden, zoals ‘de Zwendelprins’ en ‘In het vervloekte hart.’ Dit verhaal speelt in de game ‘Assasin’s Creed: Mirage.

Het verhaal trekt je direct naar binnen. Hoofdpersonage Avani sprint over de stenen daken van Bagdad en probeert de twee mannen en een vrouw die achter haar aanrennen, voor te blijven. Ze wordt geraakt door een gegooide dolk. Haar wang bloedt. En de achtervolgers komen dichterbij …

“Ze veegde met een paar vingers langs haar gezicht.

Bloed.

Zonder een spier te vertrekken, stapte ze over de rand van een dak en verdween de diepte in. Halverwege haar val greep ze de rand van een vensterbank om zichzelf af te remmen en belandde in gehurkte positie op de grond. ”

Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuisen -‘Zelf weten.’

Een echt verhaal is het niet. Het zijn meer (seks)tips voor jongeren. Over het dagelijkse leven, dat hopeloos ingewikkeld is. De dames vertellen daarover erg openhartig, in normale taal. Bijvoorbeeld over schaamhaar bij meisjes:

“Het liep totaal uit de hand, mijn schaamhaar. Het groeide en woekerde en de laatste tijd leek het harder te gaan. Elke douchebeurt staarde ik vol afschuw naar beneden. Nu was ik nog de enige die het zag, maar met het oog op de toekomst (met wie weet een vriend), kon ik maar beter vast aan het snoeien slaan. Mijn ouders waren weg, de badkamerdeur zat op slot (m’n nieuwsgierige zusje liep hier ergens rond) en ik had het scheermesje dat deze cruciale taak moest gaan uitvoeren in de aanslag. Dat haar ging eraf.”

Philip Huff – ‘Gameplan’

Dit gaat over puber Antoon Darroze. Hij woont met broer, vader en moeder nu even in een groot huis in Amsterdam en hij heeft een haarscherpe handelsgeest. Zo verkoopt hij sneakers. Prima handeltje:

“Zoals je misschien hebt gehoord, verdien ik geld met sneakers. Vroeger deed ik dat door sneakers van anderen te customizen met mijn kunst… Maar dat versieren was veel werk. En, naar bleek, ook niet nodig. Ook omdat mensen niet op een unieke versiering zitten te wachten. Ze willen precies dezelfde sneakers als die deze rapper of die ondernemer draagt. De sneakermarkt is eigenlijk net een aandelenmarkt, maar dan met echte objecten (en zonder een leeftijdsgrens).”

Ik zeg lezen.

ISBN: 9789059656819

Sterren: ***

Uitgeverij: CPNB

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow en TikTok

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *