Claire-Louise Bennett – Poel

Pointloze eloquentie

Geweldige tekst dit, denken we als we in ‘Poel’ zijn gedoken. Dat dit een debuut is, lijkt moeilijk voor te stellen. De taal is verbijsterend vloeibaar en leidt de lezer via onvermoede geitenpaadjes naar nog veel onvermoedere eindconclusies.

Wel is het ietwat zoeken naar de aanwezigheid van een intrige. Of een afgerond verhaal met een begin en een eind. Die elementen zijn afwezig. Het verhaal an sich is echter geniaal neergezet, in een eloquente schrijfstijl. De tekst is doorspekt met grappige en onverwachte terzijdes, de gebeurtenissen zijn ontwapenend en de algemene indruk is dat hier een heerlijk onbegrensd om zich heen associërend, begenadigd auteur aan het werk is.

Maar, zou men denken, gebeurt er dan eigenlijk nog wel iets interessants in een boek zonder een intrige? Ja, kan ik beamen, er gebeurt van alles, zoals wanneer de schrijfster een uitnodiging krijgt om aan een “zeer vooraanstaande universiteit aan de overkant van het water te komen spreken over een onderwerp dat me inderdaad echt interesseerde – zij het niet noodzakelijkerwijs op een verdienstelijke manier:

Het had iets met liefde te maken.  Over de wezenlijke wreedheid van liefde. Over die onverwachte zielen die bewust de liefde zoeken als hoogste middel tot totale zelfvernietiging. Ja, dat klopt. Het was een poging om aan te tonen dat in de hele literatuurgeschiedenis liefde stelselmatig wordt beschreven als een overrompelend proces van extatisch lijden dat ons uiteindelijk,genadiglijk, uitwist en aan de vergetelheid uitlevert. Uiteengereten en afgevoerd. Zoiets. Iets in die trant. Ik ben gek op je. Ik word krankzinnig. Mijn ziel brandt voor jou. Ik sta in vuur en vlam. Er is niets meer, niets behalve jij. Weg, helemaal weg. Van die dingen. Ik denk niet dat het erg goed viel.” 

Dit heen en weer stuiterende, van de hak op de tak gaande proza is een aardige doorsnee van de stijl van dit boek. Ogenschijnlijk achteloos, zonder serieus te lijken, maakt Bennett haar punten, die op hun beurt weer onderduiken in de gehele tekst, zodat het voor de gemiddelde recensent een speurtocht is naar de verborgen essentie. Als die essentie al in het boek zou zitten, natuurlijk. Het zou zomaar kunnen dat de warrigheid en de verbijstering over banale onderwerpen en de wanhoop van wederzijds onbegrip juist een poel van verborgen leegheid weergeeft, die de diepste essentie van ons leven door de ogen – en het toetsenbord – van deze dame laat zien.

Hoe dan ook, ik zou dit boek zeker meenemen op welke vakantie dan ook. Het laat je meer dan glimlachen en bezorgt je een gratis achtbaangevoel. Dat is de grote verdienste van dit onconventionele verhaal. 

ISBN: 9789083274393

Sterren: ***

Uitgeverij: Koppernik

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *