Milja Praagman – Bij jou

Lievvv

Een prentenboek over een Beer en een Mol. O schrik, dat gaat toch hopelijk niet over de Carnivoor en de Prooi? Dat zou het grenzeloze vertrouwen en optimisme dat kleine kinderen nog volop bezitten, ernstig teniet doen. Maar gelukkig merken we al meteen: de twee hoofdrolspelers liggen vreedzaam tegen elkaar aan in één hol. Nieuwsgierig beginnen we te lezen en te bladeren, om na een kleine 13 bladzijden het boek met een grote glimlach dicht te klappen. Dit is mooi gedaan.

Milja Praagman is de dader hier, een oude (met respect) bekende in het prentenboekenuniversum. Ze tekent en schrijft haar prentenboeken zelf. In 2017 won ze een Zilveren Penseel voor haar prentenboek ‘Omdat ik je zo graag zie’. In 2018 had ze de eer om het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018 te mogen maken, met als thema ‘Vriendschap’.

In “Bij jou” brengt ze een mol en een beer bij elkaar in een winterhol. Mooi getekend en ingekleurd, een beer met vriendelijke koolzwarte ogen en een mol met al even vriendelijke witte oogjes. Enigszins strompelend bewegen ze zich over de bladzijden, nadat ze in hun winterhol vredig aan het ronken waren.

Dutten doen ze ook in het begin van het verhaal, tot Beer wakker schrikt. Hij heeft iets moois gedroomd, maar wat ook alweer? Ongerust gaat hij op zoek naar zijn verloren droom. Hij vraagt het een bij:

“’Bij, ik had een droom.

Over jou en …

verder weet ik het niet meer.’

‘Droomde je misschien over mij

en deze mooie bloem?’ vraagt Bij.

‘Die bloem is mooi, maar mijn droom was nóg mooier en groter.’

Meer van de plot onthullen we niet, dat zou de feestvreugde van het zelf ontdekken te zeer dempen. Het is een mooie gedachte die Beer op tracht te diepen, de gedachte komt regelmatig terug, en hij brengt warmte. Voor de warmhartige ontknoping: zie dit lievvve boek.

Sterren: ***

ISBN: 9789025878955

Uitgeverij: Leopold

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *