Alexandra Helmig & Valeria Docampo – Alva en het eiland van herinneringen

Mooie momenten vasthouden

Waar het oog op blijft hangen bij dit prentenboek zijn de tekeningen. Valeria Docampo zet ze een beetje stripperig neer, als in een comic, in zacht romige – vooral beige – tinten en omringd door weidse vergezichten.

Het persoontje waar het om draait is Alva. Ze woont op een eiland midden in het meer. Of de zee, daar willen we vanaf zijn. Een fragiel meisje is het, met een lieflijk puntneusje, en ze zit op haar eiland te turen door haar verrekijker. In haar andere hand houdt ze een lange stok met een haak, waarschijnlijk om iets uit het water te vissen.

O nee, toch niet. Als we de bladzijden omslaan, haalt ze met een lang touw en een haak allerlei wit/grijze wolken uit de lucht. Alleen zijn het geen wolken. Het zijn herinneringen, waar ze iets mee moet:

“Alva heeft haar handen vol.

Want na een tijd vervagen

de herinneringen.

Ze moet ze schoonmaken

en afstoffen tot ze weer glanzen.”

Een eervolle maar drukke baan, maar ze doet het met plezier. En liefde. En toewijding. Totdat, op een boze morgen ….er geen herinneringen meer landen op haar eiland. Geen enkele.

Wat nu?

Het goede verhaal van Alexandra Hermig houdt de lezer fijn bij de les, terwijl de geweldige tekeningen van Valeria Docampo alles visueel op een hoog niveau houden.

Tekeningen die het boek een dromerige sfeer meegeven. De roze/gele wolken boven de zee, het blauwe zwiepende haar van Alva, de grijs beschaduwde rotsen her en der in het water. En later, als Alva op het vasteland is aangekomen, de variëteit aan mensen die daar rondlopen. Let vooral ook op het oude vrouwtje met de enorme brillenglazen.

Moeten we nog meer zeggen? Neuh. Bekijk het boek en sluit de goedheid ervan in je hart. Meer vragen we niet.

ISBN: 9789462917460

Sterren: ****

Uitgeverij: De Eenhoorn

Ook verschenen op Bazarow

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *