Khalil Gibran – De Profeet verteld voor kinderen

Universeel verhaal nu ook voor kinderen

Een nieuw boek kun je het niet noemen: in 1923 verscheen The Prophet en werd direct een wereldwijde bestseller. Miljoenen volwassenen namen sindsdien de wijsheden van Khalil Gibran tot zich en deden er hopelijk goede dingen mee. En nu is er dus dankzij uitgeverij Samsara ook een jongerenversie van het boek.

Dat is geen dag te laat. Natuurlijk zijn de levenslessen in het boek universeel, maar zijn ze nog altijd gericht op volwassenen. Terwijl kinderen uiteraard ook antwoorden zoeken op vragen waarvoor ze zich op hun niveau interesseren – ik durf zelfs te beweren voor dieper gaande vragen dan volwassenen bedenken.

Tiny Fisscher, die de tekst bewerkte, voelt dat feilloos aan. In haar inleiding legt ze uit wie Khlil Gibran is, dat hij in Libanon geboren is en later verhuisde naar Boston, Amerika. ‘De Profeet’ is zijn meest succesvolle boek, in negentig talen vertaald. Het gaat over de wijze man Almustafa die op een bepaalde dag terug wil keren naar zijn geboortegrond. Dan komen opeens allerlei mensen die nog vragen voor hem hebben. Die vragen worden in het boek behandeld.

Grondig behandeld. Zoals met dit relaxed diep gaande onderwerp ‘Geven’.

“Een jongen vraagt: ‘Als je veel geld hebt, hoeveel moet je daar dan van weggeven?’

‘Zou jij zelf graag rijk willen worden?’ vroeg Almustafa.

De jongen aarzelde.

‘Je mag eerlijk antwoord geven,’ zei Almustafa, ‘ik bijt niet.’

De jongen knikte. ‘Ja, dat zou ik best willen.’

‘Waarom?’

‘Omdat ik niet arm wil zijn,’ antwoordde de jongen een beetje ongemakkelijk. Almustafa begon te grijnzen. ‘Dat vind ik een prima reden. Maar wat betekent het woord rijkdom, eigenlijk? Zit rijkdom alleen in geld en spullen?’

‘Eh…’ De jongen had daar niet meteen een antwoord op.

‘Luister,’ zei Almustafa. ‘Iets weggeven waar je meer dan genoeg van hebt, is niet zo moeilijk. Je geeft pas echt iets aan iemand, als je iets van jezelf geeft.’

De jongen trok een rimpel tussen zijn wenkbrauwen. ‘Hoe bedoelt u?’

Almustafa probeerde het uit te leggen. ‘Eigendommen zijn dingen die je soms met je leven bewaakt, omdat je bang bent ze kwijt te raken. Vergelijk het met een hond die zo bang is dat hij nooit meer een bot zal hebben om op te kauwen, dat hij een berg botten begraaft. Vervolgens wordt hij afgeleid door iets anders, hij herinnert zich die botten niet meer en gaat op zoek naar nieuwe. Bij mensen werkt dat vaak net zo…..”

Zo, door deze uitstekende vertaling op zijn niveau toegesneden, krijgt de jongen meer informatie. Tot hij (en de volwassen toehoorders in één moeite door) door krijgt dat ‘geven’ iets is dat uit je hart moet komen, wil het waarde hebben. En dat is maar één prachtige uitleg van de busladingen wijsheid in dit terecht iconische boek.

Illustrator Pyhai brengt de sterke teksten nog beter tot leven door prachtige illustraties. Licht en luchtig zijn ze, de getekende vogels, of het meisje dat zich zorgen maakt over dingen die misschien ooit zouden kunnen gebeuren. Als je een cadeau zoekt voor een nieuwsgierig kind dat van boeken houdt, dan zou ik het wel weten.

Nieuws: ‘De Profeet’ in deze nieuwe vertaling is genomineerd voor Beste Filosofische Kinderboek van 2022. Je kunt op deze link stemmen voor de publieksprijs.

Sterren ****

ISBN: 9789493301023

Uitgeverij: Samsara

 

Ook verschenen op Bazarow en Tiktok

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *