Rita Maris – Thijs lust geen ijs

ARFID: wat betekent het?

Thijs is bang, want Rick is jarig. Hij zit in de klas van Thijs en hij gaat uitdelen. Daar is Thijs niet blij mee. Want wat zou Rick trakteren? Misschien wel chips, koekjes of chips, en dat lust Thijs allemaal niet. Eigenlijk lust Thijs helemaal niks.

Dus gaat hij naar school met een steen in zijn maag. Hij weet al wat hij doet: als Rick snoepjes uitdeelt, stopt hij die snel in zijn broekzak of in zijn mouw. Als iemand dat ziet, lachen ze hem uit. Zal hij net doen alsof hij ziek is? Nee, denkt hij, ik wil heel graag mee de klassen rond met Rick.

Dit is het begin van een boek over ARFID. Voluit geschreven is dat ‘Avoidant Restrictive Food Intake Disorder’. Kort gezegd heb je dat als je heel moeilijk eet, nergens trek in hebt en bijna niets lust. Het is een super abstracte naam die zelfs in het Nederlands nog moeilijk klinkt: ‘Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis’

Maar dat is wel wat het is: kinderen met ARFID hebben problemen met ‘normaal’ eten. In dit boek is dat Thijs die geen ijs lust. Maar als Rick rondgaat met ijsjes, moet hij wel een ijsje pakken. Dat houdt hij dan maar in zijn hand, want opeten lukt niet. Maar het ijs gaat smelten, het drupt tussen zijn vingers door, de kinderen zien het en roepen: “Thijs lust geen ij-hijs! Thijs lust geen ij-hijs!” Thijs moet ervan huilen.

Een triest verhaal dat uitlegt hoe het komt kinderen (of volwassenen) met ARFID moeten leren leven. Ook de oorzaak van ARFID wordt aangegeven. Dat is goed, want zo kunnen ouders al vroeg zien of het mis dreigt te gaan met hun kinderen. Zo kunnen ze op zoek gaan naar hulp, want ARFID begint vaak al op erg jonge leeftijd.

Hoe het verder gaat met Thijs kun je in het boek terugvinden. De tekst is toegankelijk en helder. Er staan voorbeelden in, en ook superduidelijke tekeningen die het verhaal helpen vertellen. Een uitmuntend verhelderend boek over een nog veel te onbekende aandoening. 

ISBN: 9789492600349

Sterren:***

Uitgeverij: Aldo

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *