Rita Maris & Michel Wolfs – Thijs & Trees leren eten

ARFID: als je kind niet wil eten

Thijs en Trees eten nooit groenten en fruit. Ze zijn zelfs bang om ervan te proeven om hier verandering in te brengen neemt oom Michel hen mee op vakantie naar Groente- en Fruitland…”

Zo introduceert dit boek zichzelf op de achterflap. We hebben het over kinderen tussen 2 en 10 jaar oud. Heel gewone kinderen. Behalve dat ze heel weinig verschillende dingen eten. Hoe kan dat?

Dat komt door ARFID, laten we die afkorting er meteen maar ingooien. ARFID staat voor ‘Avoidant Restrictive Food Intake Disorder’. Dat is een bijna onbegrijpelijke naam die zelfs in het Nederlands vertaald nog ingewikkeld klinkt: ‘Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis’. Het komt erop neer dat kinderen met ARFID zeer selectief eten, kort gezegd: ze lusten bijna niks.

Hoe komt dat? Daar zijn verschillende redenen voor:

-Kinderen met ARFID hebben een verminderde interesse in eten, doordat ze bijvoorbeeld geen hongerprikkel hebben

-Ook kunnen ze overgevoelig zijn voor de geur, kleur, textuur, temperatuur en smaak – dat komt weer vaak voor bij kinderen met autisme, ADHD of hoogbegaafdheid.

-Het kan ook zijn dat kinderen erg bang zijn om iets te proeven wat ze nog nooit gegeten hebben: een soort nieuwheidbangheid of neofobie.

-Kinderen kunnen ooit ziek geworden zijn van eten, om verschillende redenen.

Kortom: er zijn veel (meer dan je denkt) redenen voor kinderen om een eetstoornis te ontwikkelen. Met de tips, waar bovenstaande uitleg nog maar een klein gedeelte van is, geeft de tekst ouders handvatten om hun moeilijk etende kinderen te helpen.

Het boek is een bron van kennis over ARFID. Nuttig voor ouders die met de handen in het haar zitten: het is al fijn om te weten dat ze niet alleen staan in hun problematiek. Kortom: een nuttige handleiding voor een wezenlijk probleem.

Maris en Wolfs beschrijven de reis naar beter eten in een wat minder geslaagd, want onwaarschijnlijk verhaaltje, waar de ouders even doorheen moeten bijten. Alle feiten komen er wel in voor, en de manieren waarop je je kind kunt helpen.

Rita Maris is een expert in ARFID en heeft vijf boeken daarover geschreven. Michel Wolfs werkt als opvoedkundige in het Universitair Ziekenhuis Gastenberg in Leuven én als eet- en speltherapeut en auti-coach bij groepspraktijk Eetstudio in Leuven. 

ISBN: 9789492600639

Sterren: ***

Uitgeverij: Aldo

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *