Marc ter Horst – Rugzwemmen

Het klimaatprobleem, maar dan vrolijk

Dit verhaal verspilt geen tijd – in hoofdstuk 1 staan de klimaatontkenners en -drammers gelijk al virtueel tegenover elkaar. We zijn op school en Tim is de autist van de klas. Hij zit in de pauzes altijd alleen met zijn grote rode headset op en zijn vingers op zijn telefoon. En die Tim roept keihard ‘Onzin!’ door de klas tegen meneer Kreek:

“‘Onzin?’ Meneer Kreek probeerde zich een stoere houding te geven, maar je hoorde de trilling in zijn stem

‘De ijsbeer staat echt niet op uitsterven. Schattingen zijn lastig, maar lopen in de tienduizenden. De ijsbeer krijgt het moeilijker, maar kan op korte termijn onmogelijk uitsterven.’ Als Tim praatte, had je soms het gevoel dat je naar een nieuwslezer luisterde.

‘En dat weet je hoe?’ Van schrik draaide Kreek de woordvolgorde om.

‘Gelezen,’ antwoordde Tim.

‘Waar?’ Kreeks stem klonk nog wat zwakker.

‘In een boek.’”

Discussie gesloten. In de eerste viereneenhalve bladzijde van dit boek geeft Marc ter Horst een wereld van info aan de lezer. Hoofdpersoon Noor zit in een klas bruggers en hoort de mini-klimaatdiscussie. Voor- en tegenstanders zijn er meteen, het is net de echte wereld. Het eind van de hoofdstuk laat zien dat de hoofdpersoon (te) veel weet over het klimaat :

“Danley begon weer te wiebelen. Hanna ging veder met haar tekening en Kreek sjokte terug naar het bord om het albedo-effect nog eens uit te leggen. Zo noemde hij het niet, maar mij hoefde hij niets meer te vertellen over het smelten van die stomme polen.”

Noor doorleeft een onrustige fase van haar leven. Dat komt niet alleen door die puberteit, maar ook door alle informatie die ze dagelijks krijgt. Van social media, van mainstream media, van haar ouders. Die dus klimaatdrammers zijn. Waardoor Noor niet, en haar vriendin Veer wel, naar Griekenland op vakantie kan, met het vliegtuig.

Dat heeft zij weer. En het is nog erger: ze moet op zomerkamp van haar ouders, omdat ze een trieste indruk maakt. Ammenooitniet, denkt ze en gaat stiekem haar eigen vakantie invullen. Daardoor maakt ze dingen mee die ze nooit had verwacht …

Het is een heerlijk leesbaar boek, van de hand van Marc ter Horst. Hij stond al bekend om zijn heldere, doordachte schrijfstijl en dat maakt hij ook hier weer waar. Het thema is actueel: het klimaat. Daar hebben erg veel mensen een mening over, hoewel niemand precies weet wat de toekomst brengen gaat.

De ouders van Noor zijn dus vóór mileuvriendelijkheid in al zijn soms bizarre vormen, en daardoor is Noor haast automatisch tegen en doet al even bizarre milieuonvriendelijke dingen.

Ze wil rebelleren en dat doet ze in haar vakantie dan ook, door op een verlaten strandje te gaan zitten, ergens in Nederland. Zalig in haar eentje zwemmen en zonnebaden. Alleen is het wel even schrikken als daar Tim opduikt, een klasgenoot. Wat moet hij hier?

Lees het boek – het is een feest voor je hersens – en ontdek dat jij niet de enige  klimaattwijfelaar bent.

ISBN: 9789025778071

Sterren: ****

Uitgeverij: Gottmer

Ook verschenen op Bazarow en TikTok

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *