Susan Verde & Peter H. Reynolds – Ik ben één

Je moet schieten, anders kun je niet scoren

‘Een boek over daadkracht’ staat er onder de titel. Een jongetje van kleur met dreadlocks wandelt van links naar rechts door het beeld, op blote voeten, glimlachend met een brandende kaars in zijn hand.

Vastbesloten stapt hij voort. Dit ventje heeft een doel voor ogen, dat zie je zo. Eén van de citaten van Johan Cruyff komt hier automatisch naar boven: ‘je moet schieten, anders kun je niet scoren.’

De tekeningen van Peter H. Reynolds zijn een belangrijk onderdeel van een prentenboek, en dat is hier een pluspunt. Er is namelijk maar één conclusie mogelijk: de prenten zijn prachtig. Liefdevol, zacht, subtiel maar ook helder, indringend en hun punt makend.

Het manneke is vriendelijk getekend, net als de andere figuren. Een fraaie rood/geel/blauwe vogel met een lange snavel bijvoorbeeld. Of een zwierige penseelstreek die de jongen maakt, waarmee de hemel opeens okergeel kleurt:

“Met één penseelstreek begint een meesterwerk.”

Iets verderop, met een vogel op zijn hand:

“Met één noot begint een melodie.”

We beginnen het te snappen – iets kan klein beginnen en groots eindigen. Een mooie boodschap van Susan Verde, die wel ietwat aan kracht inboet als we aan het eind van het verhaal weer die boodschap horen, en daarna nog een keer maar op een andere manier verwoord. Dat driedubbeloppe komt drammerig over. Misschien niet voor Amerikanen, in welk land dit boek is ontstaan, maar wel voor Nederlanders. Pardon: maar wel voor deze lezer. U die dit leest mag zelf een conclusie trekken.

Verder is het prentenboek kleiner dan gemiddeld. Een prima formaat voor kinderhandjes. De vrolijke tekeningen zijn goed geplaatst. Ze maken nieuwsgierig.

Zoals bij het jongetje met de dreadlocks. wie is hij? Waarom loopt hij met een brandende kaars in zijn handen? En wat betekenen die blauwe cirkels achter hem, die we nu bij nadere beschouwing zien?

Vragen, vragen.

Ongeduldig slaan we het boek open. Daar vinden we onze kleine vriend weer, die zich afvraagt hoe hij het verschil kan maken. Een vogel antwoordt: “Het lijkt een grote opdracht voor iemand zo klein.”

“Maar mooie dingen

Beginnen met slechts één.

Met één zaadje

Begint een tuin.”

ISBN: 9789493301030

Sterren: ***

Uitgeverij: Samsara

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *