Andie Powers & Betsy Petersen – Ik ben STIL

Als je introvert bent

Je hebt drukke mensen, rustige mensen en extreem rustige mensen. Die laatste groep staat niet elk moment van de dag schreeuwend op de barricaden. Zij zijn STIL.

Andie Powers legt uit hoe dit boek er kwam. Ze bracht haar dochtertje Alice voor het eerst naar een muziekklas voor peuters. Toen ze aankwamen, liep Alice langs iedereen heen en liep naar het Wurlitzer-orgel in de hoek. De leider vroeg haar of ze in de kring wilde komen. Dat wilde Alice niet. De schrijver/moeder herkende het gevoel dat kinderen hebben als volwassenen niet echt zie wie ze zijn. Ze zijn niet meer naar het muziekklasje gegaan, maar “die ene keer zorgde wel voor de geboorte van Emiel.”

Naar dat boek over Emiel kijken we nu, waarschijnlijk door gebrek aan kennis hinkend op twee gedachten. Ten eerste: ‘inderdaad, het lijkt me onhandig voor een kind als het introvert is. Kunnen we hem/haar daarmee helpen?’

En direct daarachteraan: ‘Hoe introvert is introvert eigenlijk, en moeten we dat willen verhelpen? Je kunt toch uitleggen dat jij als introvert, zoals de schrijver als ervaringskundige schrijft: “stilletjes wil lezen in de pauze, of uren in de achtertuin bezig zijn met een ontdekkingstocht?’

Het boek houdt de uitleg simpel. Eerst de buitenkant:

“Mijn naam is Emiel. Ik ben stil.

Grote mensen zeggen altijd:

‘Je hoeft niet verlegen te zijn.’

Maar ik ben niet verlegen.

IK BEN STIL.

Dan de binnenkant met fijne simpele tekeningen van Betsy Petersen. Emiel rijdt op de rug van een Dinosaurus. Een panda speelt trompet, een ooievaar en een haas spelen schaak. Een pagina verder is Heer Emiel zelfs ridder, met harnas en zwaard.

“Maar dat is aan de binnenkant.

Aan de buitenkant bouw ik forten van twijgjes, die een schuilplek kunnen zijn voor vriendjes met een vacht. Ik fluister tegen ze over hoe mijn dag is geweest en zij vertellen zij over die van hen. Samen glippen we door gaatjes om te zoeken naar een lekker hapje.”

We snappen het. De boodschap is mooi en pleit voor begrip: bekijk het boek en herken voortaan de introvert.

Sterren ***

ISBN: 9789493301191

Uitgeverij: Samsara

 

Ook verschenen op Bazarow  

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *