Sebastien Perez en Benjamin Lacombe – De allerbeste mama van de hele wereld

Mijn mam is top

Maakt jouw moeder boterhammen klaar, brengt ze je naar school, geeft ze je ’s avonds in bed een kusje? Dan is zij misschien wel de beste mama ooit.

In de dierenwereld zijn de mama’s niet anders. Dat zien we in dit schattige (sorry, dat is het enige passende adjectief hier) boek. Origineel uitgegeven in het Frans, vertaald door onze eigen Pim Lammers. U weet wel: de schrijver die door axonendeficiëntisch geschreeuw in ongenade is gevallen. Dit boek heeft hij vertaald.

Schattig dus, dit boek vol poezelige, pluizige dan wel wollige diertjes. Het boek is origineel in het Frans uitgegeven. En nu leesbaar voor Hollandse kindertjes dankzij Pim.

De verhaaltjes gaan elke keer over een andere dierenmoeder, met haar specifieke eigenschappen. Dat gaat volgens een strak stramien. Zoals de zwanenmoeder:

“Als er één moeder toegewijd is, dan is het de zwanenmoeder wel. Nadat ze wekenlang heeft zitten broeden, kijkt ze trots toe hoe haar zwanenjongen uit hun eieren breken en langzaam uit het nest proberen te kruipen. Maar mama zwaan laat ze nog niet alleen! Ze neemt ze mee naar het water, waar ze haar jongen achter zich aan laat zwemmen en ze soms zelfs op haar rug draagt. ’s Avonds mogen ze ook heerlijk warm onder haar vleugels slapen. Zo kan ze hen dag en nacht beschermen, altijd klaar om met haar scherpe snavel roofdieren weg te jagen. Niet veel later zal voor de pulletjes hun eerste grote reis beginnen. Mama zwaan, papa zwaan en hun jongen vliegen met z’n allen naar warmere delen van de wereld. En op een dag zullen de kleintjes ook de liefde van hun leven vinden en zelf zulke geweldige ouders worden. Maar is de zwanenmoeder ook echt de beste mama van de hele wereld?”

Die laatste vraag komt bij elk van de dierenmoeders terug, tot de overkoepelende conclusie op het eind. Een leuk leesbare en originele constructie.

Goed is ook dat er veel info is over het gedrag van de dieren. Merkwaardige info soms. De moeders (of vaders) gaan bijvoorbeeld soms totaal niet op een liefdevolle manier om met hun wollige kinderdiertjes.

Goeie tekst, mooie plaatjes, bijzondere wetenswaardigheden, strakke Nederlandse tekst. Ik zeg pak dat boek

 

Sterren ****

ISBN: 9789462916364

Uitgeverij: de Eenhoorn

 

Ook verschenen op Bazarow 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *