Renée Faas – Chronisch uitgeput, chronisch opgewekt

Een zwaan met beperkingen

Myalgische Encefalomyelitis, zo werd de toestand van de net afgestudeerde psycholoog Renée Faas gediagnosticeerd. Een vermoeidheidsziekte die kortheidshalve met ME wordt aangeduid. En die het leven van de patiënt verandert in een leven zonder een sprankje energie.

In dit handzame boek legt Faas uit hoe zij leerde omgaan met de ziekte. Makkelijk was dat niet:

“Een grote moeheid had zich als een zware, grauwe deken over mijn leven uitgespreid. Nadenken lukte niet echt. Of echt niet. Uitrusten hielp niet. Medicijnen waren er niet. Met veel moeite deed ik boodschappen. Mijn flat werd viezer. Vrienden zien ging niet meer. Dat was erg.”

Met het sprookje van het lelijke eendje maakt ze de vergelijking met de toestand van een ME-patiënt. Het eendje wordt aan alle kanten gepest, denkt daardoor dat hij lelijk is, tot hij in het water zijn spiegelbeeld ziet. Hij is een prachtige zwaan. In dit verband een zwaan met beperkingen.

Met die beperkingen zal de patiënt rekening moeten houden. Er is een beperkte voorraad energie die efficiënt verdeeld moet worden. Anders wordt het lastig het einde van de dag te halen zonder in te storten.

In acht hoofdstukken vol aan- en afbevelingen reikt de schrijver een helpende hand. Ze is eerlijk: ME is een nare aandoening, je leven wordt er zwaar door gekortwiekt maar je zult het ermee moeten doen. In de hoofdstukken laat ze zien hoe je ondanks je tegenwerkende lijf toch het beste uit je leven kunt halen. Dit praktische door- en terugbladerbare handboek biedt binnen de kaders van het mogelijke, steun en troost.

Sterren ***

ISBN: 9789463310376

Uitgeverij: Hajefa

Ook verschenen op Bazarow 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *