Toon Tellegen & Marc Boutavant – Echt boos is wel wat anders

Parabels van Bijbelse allure

Er klopt ongeveer 100% van dit boek. Teksten en tekeningen zijn in fluwelen harmonie en tonen respectievelijk hoge kwaliteit en lucide beeldentaal. Dat mogen zowel Toon Tellegen als Marc Boutavant in hun vestzak steken en ermee pochen, want ze leveren een klein meesterwerk af.

We hebben het over een hardcover prentenboek. A4 formaat, voorplaat in zachte tinten rood. De tekening toont een sfeervol opkomende zon, een vuurpad op de voorgrond die zijn armen heft in wanhoop. Boos en verdrietig is hij, geheel in lijn met de boosaardige verhalen. Ja eventueel met deze bespreking meelezende peuter, dit is geen kindontziend boek, dit gaat over omgaan met teleurstellingen van Bijbelse omvang. 

Marc Boutavant tekende de figuranten, zoals de twee in het eerste verhaal: ‘De vuurpad en de egel’ We zien een verwachtingsvolle, best blije egel achter zijn deur staan als er iemand op heeft geklopt. Ha, bezoek! Maar het is de depressieve vuurpad. Als hij binnen is, trekt hij met één ruk alle stekels uit de rug van de egel:

“De vuurpad deed een stapje achteruit en vroeg: ‘Hoe noem je wat je nu bent, egel?’

‘Boos,’ huilde de egel. ‘Heel boos.’

De vuurpad bekeek hem aandachtig en schudde zijn hoofd.

‘Nee,’ zei hij, ‘je bent niet boos.’

‘Ik ben wel boos,’ huilde de egel.

‘Niet echt boos,’ zei de vuurpad.

Hij draaide zich om en ging de kamer uit. ‘Helaas,’ zei hij nog.”

Dat is wat je noemt indrukwekkend tekst. De tekeningen erbij spreken ook voor zich: de egel met ogen als schoteltjes, verbijsterd door de kwaadaardigheid van de vuurpad. En de vuurpad staat daar licht gekromd, agressief naar voren buigend, gretig als een worstelaar om iemands oren van zijn hoofd te draaien.

De andere verhalen zijn niet allemaal zo goed als dit eerste, maar ze blijven op hoog niveau. En heerlijk leesbaar met dezelfde fabuleuze illustraties. Dat maakt dit half depressieve, half opgewekte meesterwerkje tot een prima (voorlees)boek. Alleen misschien niet voor al te jonge kinderen.

Sterren ****

ISBN: 9789045126302

Uitgeverij: Querido

 

Ook verschenen op Bazarow 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *