Elena Favilli en Francesca Cavallo – Bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes

Inspiratieduw voor meisjes

Dit boek is niet te missen. Door het bijna tablet-achtige formaat, maar vooral door de heftig gekleurde woorden van de titel op het voorplat, woorden die over elkaar heen buitelen, naar de lezer schreeuwen en alle ogen naar zich toe trekken: ‘Lees me, lees me!’

Okay dan. De bedtijdverhalen “zijn 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, van Cleopatra tot Serena Williams. Vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd, als schrijver, piraat of wiskundige. Een boek vol inspiratie, speciaal voor meisjes die hun eigen pad kiezen.” Dank achterflap.

Het gaat hier om de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse ‘Good Night Stories for Rebel Girls’, dat wereldwijd dik tweeëneenhalf miljoen keer verkocht werd. Een onweerlegbaar succes, en als je gaat lezen merk je waarom.

Dit is namelijk een inspiratieboek. Het presenteert bekende vrouwen en hun weg naar succes in éénbladzijde-voorleesverhalen. Briljant concept. Een verhaal-voor-het-slapengaan op één bladzijde, dat je als ouder of onderwijzer kunt voorlezen aan (jonge) kinderen. Of als ze wat ouder zijn, het de kinderen zelf laten lezen. En wat krijgen ze voorgelezen of lezen ze dan? Verhalen van bekende vrouwen die laten zien dat alles mogelijk is in deze wereld.

Hillary Rodham Clinton is zo’n bekende vrouw. Van haar staat een ietwat flatteuze tekening op de rechterpagina (van Justine Lecouffe, één van de 60 vrouwelijke kunstenaars die de illustraties verzorgden), terwijl de linker pagina in sprookjesvorm Hillary’s geschiedenis vertelt:

“Lang geleden konden alleen jongens alles worden wat ze wilden: honkballer, dokter, rechter, politieagent, president.

Toen werd er in Illinois een meisje geboren, Hillary heette ze.

Hillary was een heel nieuwsgierig, dapper meisje met blond haar en dikke brillenglazen. Ze wilde eropuit om de wereld te verkennen, maar ze was bang voor de rotjochies in haar buurt die haar uitlachten en uitscholden.

Op een dag zag haar moeder hoe ze zich verstopte. ‘Hillary, kom tevoorschijn en ga eropaf. Anders hoeven die pestkoppen niet eens te vechten om te winnen.’

Dus daar ging ze….”

En ze overwon, zoals we allemaal nu weten. Ze schopte het niet helemaal tot president, maar kwam ver genoeg om een diepe indruk achter te laten. Erg ‘American Dream’ allemaal, niettemin een waargebeurd verhaal dat leest als een sprookje. En dat is precies de toegevoegde waarde van dit boek, de unique selling proposition, de kern: de meeste verhalen hebben dat tikje magische sprookjeskracht die bij kinderen in het geheugen blijft hangen. En wellicht aanzet tot grote daden, of op zijn minst tot de intentie daartoe.

De verzameling succesvolle vrouwen is internationaal vanuit Amerikaans gezichtspunt – je zoekt bijvoorbeeld tevergeefs naar bekende Nederlandse vrouwen. Dat zou beter kunnen in een volgende versie: 100.000 Europese bedtijdverhalen voor Rebelse Meisjes. Of zou dat een te dikke pil worden voor tengere meisjeshanden om zelf in bed vast te houden? We laten het graag aan de samenstellers van het boek over om hun succes uit te bouwen. Zolang meisjes over de hele wereld maar geïnspireerd worden om iets moois te maken van hun leven.

Sterren: ***

ISBN: 9789082470130

Uitgeverij: Rose Stories  

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *