Ashley Elston – 10 Blind Dates

Een ongemakkelijk plan van een hyper familie

Kerst. Een perfecte virtuele snelkookpan voor elkaar al jaren ergerende familieleden, liefst voor langere tijd daarin vastzittend zodat het onderhuidse gebroei zich kan ophopen tot de pressie te groot wordt en het deksel van de pan knalt.

Over de sfeer tijdens die gevreesde feestdagen zijn al veel boeken, films en series gemaakt. Rondom die sfeer draait ongeveer de helft van dit boek. De andere helft behandelt de heftige romantische gevoelens van de doelgroep: jongvolwassen lezers.

Sophie kent beide soorten gevoelens maar al te goed omdat ze haar hele leven al kerstfeesten viert, én in de doelgroep valt. Bovendien heeft ze het hele jaar door last van haar iets te bemoeizuchtige ouders. Ze is dan ook dolblij als haar ouders de kerstdagen bij opa en oma gaan vieren. Eindelijk alleen met haar vriend Griffin.

Helaas ziet Griffin dat anders, met als resultaat dat Sophie dan toch ook maar bij opa en oma de feestdagen door gaat brengen. Met haar familie. Die hebben wel een ideetje: om haar liefdesverdriet te verlichten gaat elk familielid voor Sophie de komende tien dagen een blind date organiseren. Leuk plan, vindt iedereen, gaan we doen.

Klinkt dat plan weird? Onrealistisch? Vergezocht? Ja, ja en ja, maar toch maakt Ashley Elston er dit boek van. In uptempo geschreven, vol razendsnelle gebeurtenissen, verschuivende perspectieven en sterk wisselende hormonale stemmingswisselingen. Is dat voldoende om een boek op zo’n onwaarschijnlijk thema te laten slagen? Elston doet haar best en slaagt voor de test. Ze treft feilloos de binnenwereld van de doelgroep, schrijft snel en grappig en neemt alle ‘gevaarlijke’ gevoelens (jaloezie!) mee, zoals in deze scene waarin Sophie te weten wil komen wie haar volgende date is:

“De keukendeur gaat open, ik maak van schrik een sprongetje. ‘Hallo? Waar is iedereen?’ hoor ik en dan verschijnen tante Lisa en oom Bruce in de hal. ‘Daar zijn jullie dus,’ constateert tante Lisa. ‘We dachten: laten we even aanwippen om te kijken hoe de zaken ervoor staan.’

‘Mam probeert me al de hele dag zover te krijgen dat ik haar vertel wie ik voor je gekozen heb, maar ik zwijg als het graf.’ Olivia smakt met haar vers gestifte lippen voor de spiegel.

‘Oké, ja, ik geef het toe, we zijn nieuwsgierig. En ik heb tegen Eileen gezegd dat ik er zou zijn en haar de details zou doorbellen. En Bruce heeft Bill moeten beloven dat hij zich ervan zou verzekeren dat Soofs date geen griezel is.’

Ik rol met mijn ogen. Het verbaast me helemaal niet dat mijn ouders spionnen hebben gestuurd om alles in de gaten te houden.

Als romantische serie op de streamingdienst van Disney zou dit verhaal prima passen. Een erg filmische, hippe, in sneltreinvaart verlopende zoektocht naar de ware, met de arme Sophie als het middelpunt. Ze rolt een avontuur in dat al haar zenuwuiteinden op scherp zet, om nog maar te zwijgen van haar onderbuikgevoelens. Het is niet moeilijk om met dat verhaal mee gaan. Wie dat doet, krijgt een realistisch gemaakte emotionele achtbaan. We kunnen niet wachten op de serie.  

Sterren: ***

ISBN: 9789000370573

Uitgeverij: van Goor

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *