Anna Sólyom – Kaizen

Elke dag iets beter

De mensheid onderging de zitzak, Feng Shui, het brooddieet, knickerbockers, tiny houses, de antiautoritaire opvoeding, skating en tuinbroeken. Trends die na verloop van tijd allemaal zijn overgewaaid. Goed, tiny houses nog niet, maar hoe lang kan dat duren? Hier hebben we ‘Kaizen’, een fraai trendy woord dat zoveel wil zeggen als ‘jezelf elke dag een beetje verbeteren’.

Anna Sólyom pakt het structureel aan. Ze verdeelt het boek in ‘Ochtendrituelen’, ‘Lunchrituelen’, ’Middagrituelen’ en weinig verrassend: ‘Avondrituelen’. Tenslotte is er nog ‘Rituelen voor feestdagen en speciale gelegenheden.’ Aan al die tijdstippen verbindt ze tips en trucs om bijvoorbeeld in hoofdstuk 15 ‘op tijd naar huis te gaan’ door effectieve multitasking:

“De Pomodorotechniek. Dit blijkt een timemanagement-tool te zijn, eind jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo. De naam Pomodorotechniek komt omdat hij als student een keukenwekker gebruikte die de vorm had van een tomaat (pomodoro in het Italiaans). 

De techniek houdt in dat je je werk opdeelt in intervallen van 25 minuten met daartussen steeds een korte pauze, en na een bepaald aantal pomedoros (zoals de intervallen worden genoemd) een langere pauze. Het blijkt ook erg goed te werken als studie aanpak…

-kies een taak die je wilt uitvoeren.

-reserveer de vastgestelde 25 minuten voor je pomodoro.

-werk ononderbroken aan je taak totdat de wekker gaat.

-als de kookwekker gaat, zeet je een streepje op een stuk papier…

-Neem vijf minuten pauze…

-Ga naar je volgende pomodoro en neem als je vier achtereenvolgende pomodoros hebt afgewerkt een langere pauze (15-20 minuten)”

Het ganse boek is opgebouwd uit dit soort ‘geleende’ technieken waarmee je allerlei soorten menselijke zwakten te lijf kunt gaan. Zit je vastgelijmd aan de mobiele telefoon, kun je je computer niet uitzetten? Dan is er ‘Shinsin Yoku’, ofwel het Bospad. Een Japanse trend die voorschrijft dat je je telefoon én je dagelijkse problemen achterlaat en voor onbepaalde tijd het bos in gaat.

Is je leven hartstikke ineffectief? Installeer dan het Pareto-principe in je leven, de zogenaamde 20-80 regel. Want met 20 % van de mensen in de wereld wordt 80 % van alle grondstoffen gedolven. Ga je met verzenuwde gelaatstrekken en klamme handen naar een netwerkborrel? Volg de tip van de Amerikaanse manager Keith Ferarri: eet nooit alleen. Tijdens gezamenlijke maaltijden komt altijd wel een gesprek op gang, wie weet met welke gevolgen.

Leef je van de hak op de tak zonder planning, loop je altijd tevergeefs achter de feiten aan? Lees ‘Het verbogen leven van bomen’ van Peter Wohlleben. Dat boek maakt duidelijk met hoeveel zorg bomen ten minste een jaar van tevoren beslissen wanneer ze gaan bloeien. Kun je niet prioriteren? Luister naar de podcast van Stephen R. Covey over zijn ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, dan komt het wel goed.

Meer spoilers gaan we niet weggeven, het voorgaande is alleen om een idee te geven hoe het boek is opgebouwd. Het grootste bezwaar is dat alle tips bestaande wijsheden zijn, bij elkaar gesprokkeld uit tientallen populaire boeken. De tips kunnen zeker nuttig zijn, en toepasbaar, maar de ‘oplossingen’ zijn te obvious. Ze worden gebracht met zo’n onwaarschijnlijke kijk op de maakbaarheid van het leven, dat deze ‘Kaizen’ bijna niet anders dan op een teleurstelling kan uitlopen. Behalve natuurlijk als deze aanpak voor u wel werkt; aarzel dan geen moment en gris het boek uit de schappen.

Sterren: **

ISBN: 9789047012719

Uitgeverij: Business Contact

Ook verschenen op De Leesclub van Alles 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *