Annelies Wiersma– Haal het beste uit je kind én jezelf

Ouder en kind leren van elkaar

Een opvoedboek om kinderen Deugden bij te brengen, dat klinkt naar rillingverwekkend opgelegde normen- en waarden-Balkenende-retoriek. Gelukkig blijkt dat bij Haal het beste uit je kind én jezelf, Opvoeden met deugden, niet het geval. Dit gaat uit van The Family Virtues Guide van Kavelin Popov, een in het Engelse taalgebied al langer bestaand deugdenboek. Met die deugden kun je een positieve levenshouding aan je kinderen meegeven. Een prima idee dat volgens het boek goed werkt.

Hoe werkt dat? Popov beschrijft in haar boek 52 deugden zoals Nederigheid, Creativiteit, Doorzettingsvermogen, Vriendelijkheid en Vreugde. Als je die deugden aan je kind kunt uitleggen, voordoen en samen in de praktijk brengt, zal het kind ze gaan herkennen en (hopelijk) uitbouwen. Een positief idee. En zoals Annelies Wiersma het in haar boek beschrijft, lijkt het te werken.

Met haar zoon zet ze de eerste stappen op het deugdenpad. In haar inleiding maakt ze mooi zichtbaar hoe ouder en kind in verschillende werelden leven. Bijvoorbeeld in de supermarkt. Daar is ze met haar zoontje Daan van twee, die de supermarkt als een enorme ontdekkingstocht ervaart. Terwijl zij alleen zo snel mogelijk de kassa wil halen. Omdat Daan niet opschiet, moppert ze op hem, wat hij weer niet begrijpt. Hij zit mama toch niet expres dwars? Ze krijgt het deugdenboek cadeau, en daarmee leert ze hem te begrijpen. Tegelijk leert ze hem om haar beter te begrijpen.

De eerste deugd die Wiersma en Daan oefenen is ‘geduld’. Ze hebben allebei niet al te veel van die deugd, dus gaan ze oefenen. Zij legt hem uit wat geduld is en hij blijkt geïnteresseerd. Samen komen op die manier dichter tot elkaar.

Zo volgen we de ontdekkingsreis van moeder en zoon. Aan de hand van steeds nieuwe deugden neemt Wiersma de lezer mee langs het gedachtegoed van Popov. Voor haar (en voor Daan) lijkt het allemaal goed aan te slaan. Of dat bij alle kinderen zo soepel zal gaan is twijfelachtig, maar met zo’n positieve insteek kom je in elk geval een heel eind. Wederzijds respect is nooit weg in deze verruwende maatschappij.

Over dat punt, wederzijds respect, is enige scepsis op zijn plaats. Wiersma legt in haar boek behoorlijk de nadruk op deugden als Geduld, Respect en Vergevingsgezindheid. Dat is mooi als de persoon voor wie dat Geduld opgebracht wordt, een gelijke mate van inlevingsvermogen heeft. Maar wat als die andere persoon iets te agressief is? Het zou jammer zijn als kinderen die vriendelijk de ander voor laten gaan, door die ander onverschillig onder de voet gelopen worden. Assertiviteit lijkt me ook een goede deugd.

Verder straalt dit boek een heel plezierige positieve gedachte uit. Het idee dat kinderen deugden leren en daarmee respectvolle mensen worden is uitstekend. De wereld kan wel een paar van dat soort bewoners gebruiken. Of de deugdenleer bij elk kind zo goed werkt als Annelies Wiersma beschrijft wordt niet helemaal duidelijk. Ik hoop van harte van wel. Elke ouder zou in elk geval kennis moeten nemen van dit gedachtegoed. Slechter word je er niet van, respectvoller waarschijnlijk wel.

Sterren: ***

ISBN: 9789081946384

Uitgeverij: ACT on Virtues

Ook verschenen op Bazarow 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *