Van de boeken die ik lees maak ik soms een recensie . Daarin geef ik mijn mening.

Van de andere boeken die ik lees (en films die voorbij komen) zie je hieronder wat ik ervan vind.
Voor het gemak geven we sterretjes:
* is niet best.
** is wel aardig.
*** is redelijk.
**** is behoorlijk goed.
***** is te gek gaaf fantastisch.

KinderboekenSebastiaan Leenaert - Spinazie met een plastic vork
**** Als je niet terugschrikt voor een probleemboek, dan is dit een aanrader. Holden Caulfield op speed. Van binnenuit leren we de jongen Ferre Berends kennen, die zijn stemmingswisselingen niet kan beheersen en langzaam de verkeerde kant op gaat. Lees meer.

Michelle Paver - Torak en Wolf
***** Retespannend! Erg goed, deze sfeervolle en uitstekend beschreven avonturen van een jongen met zijn wolf in de oertijd. Met een vleugje magie. Alsof je zelf tussen de wilde beren loopt.

Sebastiaan Leenaert - Witte olifant
*** Mooi geschreven verhaal over het leven van straatkinderen in Kathmandu en een jongen die zijn eigen demonen te lijf moet. Lees meer.

Eoin Colfer - Airman
****Prima, lekker dik avonturenboek over vliegen, vliegtuigen, verraad en heldenmoed van Eoin Colfer voor jongens (en meisjes natuurlijk) tussen 7 en 77. Lees hier de recensie.

Mirjam Mous - Boy 7
Anna Woltz - Tien dagen in een gestolen auto
Simone van der Vlugt - De rode wolf
Drie boeken met elkaar vergeleken; welke is het spannendst en wat is eigenlijk een spannend boek? Lees hier de recensie.

Marita de Sterck - Wild vlees
** Een iets minder boek van De Sterck. Wel spannend verteld maar veel, te veel heen en weer gespring in de tijd. Leest niet zo plezierig.

Philip Pullman - Het Gouden Kompas deel 1, 2 en 3.
**** Knettergoed. Gaat over een parallel universum waarin alles net iets anders gaat dan bij ons. Kinderen moeten uit dat andere universum naar het onze komen om ernstige dingen te doen. Drie delen, die je achter elkaar uit wilt lezen. Tip: neem twee weken vakantie.

Harry Potter and the deathly Hallows
**** Ondanks de hype, ondanks dat je de hondervijftigmiljoenste bent die het boek leest en ondanks alle zwakke klonen die de Harry Potter-rage heeft voortgebracht, is dit boek prima. Harry krijgt in het laatste deel behoorlijk wat voor zijn kiezen. Soms is het zo spannend dat je vergeet adem te halen. Lezen zodra hij in het Nederlands komt, en snel ook!

Donald Duck pocket 138
* Niet zo'n verrassende pocket (de 138e, vandaar natuurlijk) over wie ook alweer? Precies, Donald.

Eoin Colfer - De Wenslijst
*** Verrassend boek over meisje dat na haar dood weer terug op aarde komt. Het is namelijk niet duidelijk of ze naar de hemel of naar de hel moet gaan. Als ze een oude man helpt met zijn wenslijst, zou ze de hemel kunnen halen.

Thea Beckman - Kruistocht in spijkerbroek
**** Toch vier sterren, ondanks het ouderwetse taalgebruik. Ben het nu aan het herlezen en ja, het verhaal is een beetje langdradig, soms niet logisch en de taal is niet flitsend. Maar het basisidee van de jongen die per ongeluk in de Middeleeuwen terecht komt blijft ijzersterk. De film mag je niet missen.

Ally Kennen – Beest
**** Best goed, al is het niet altijd een logisch verhaal. Wel spannend.

Jeanette Winterson – De Tijdhoeder
* Niet best. Het is een leuk idee, een horloge dat de Tijd in bedwang kan houden. De uitwerking is slecht. Niet logisch, niet erg spannend. Zonde van de tijd.

Isabel Hoving - De gevleugelde kat
***** Heel erg goed. Prachtig verhaal. Je moet er wat moeite voor doen (het boek is dik en het duurt even voor je erin komt) maar dan heb je ook wat. Vijf sterren van mij!

M. Skelton - Endymion Spring
** Origineel idee over het mysterie dat aan (oude) boeken kleeft. Uitwerking is minder origineel. Verhaal is beetje slap, wel leuk om te lezen maar algemene indruk is: 'Mwah'Boeken voor volwassenen
Penelope Fitzgerald - De Engelenpoort
**** Prachtboek. Het gezond verstand versus de ongrijpbare liefde, verbeeld door een natuurkundige die verliefd wordt op Daisy. Who else?
Liefde in tijden van wanorde.
Direct en zonder uitstel gaan lezen, dit werkje van Penelope Fitzgerald. Het stormt bij Cambridge, de koeien vallen om en bomen storten ter aarde. Het is "Een tafereel van wanorde: boomtoppen op de aarde, poten in de lucht - en dat in een universiteitsstad die zich aan logica en rede wijdde." Penelope Fitzgerald maakt al op pagina 1 duidelijk waar dit boek over gaat... lees hier verder.


Marcel van Driel - Waanzinnige plannen! en hoe ze te realiseren
**** In zijn genre een perfect boek. Zoek uit wat je tegenhoudt om je droom te leven.
Geen uitvluchten meer
Ik zeg doen. Dat is de enig mogelijke conclusie na het lezen van "Waanzinnige plannen" van Marcel van Driel. In een onontkoombaar stroomschema neemt van Driel de in het begin nog weifelende lezer mee langs uitvluchten, smoesjes, uitstelgedrag... lees hier verder.


Nop Maas - Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven deel 2: De 'rampjaren'(1962-1975)
*** Voor wie niet genoeg van Reve krijgt is dit smullen. Too much information voor mij.
Te veel informatie
Iemand zei ooit: 'Het is prima een idool te hebben, maar zorg er alsjeblieft voor dat je hem of haar nooit ontmoet.' Wijze woorden. Een idool is geen mens meer maar een god, schitterend op een voetstuk. Geen vlekjes te zien. Maar wat als je die god in den vleze ontmoet?
Om dat gevoel te ervaren kun je de biografie ... lees hier verder. Nop Maas - Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven deel 2: De 'rampjaren'(1962-1975)

Franca Treur - Dorsvloer vol confetti
**** Prachtig zachtig doch krachtig boek. Zie hier de recensie.

Tineke Beishuizen - Oud zeer
* Matig. Het verhaal bevat teveel storende elementen waardoor het boek onevenwichtig wordt. Zie hier de recensie.

Escober - Chaos
*** Spannend in de beste betekenis van het woord. Zie hier de recensie.

Stephen King - Gevangen
**/**** Ongelooflijk onwaarschijnlijk of perfect prachtig, hangt van je insteek af. Zie hier de recensie.

Eckhart Tolle - Een nieuwe aarde
**** De titel van het boek klinkt als het zoveelste iets te vage new age zelfhulpboek. Maar niets is minder waar. Haarscherp analyseert Tolle wat er mis is met de wereld en wijst de weg naar .. precies.
Lees deze uitstekende bespreking in Ode.

Heleen van Royen - De mannentester
**** Geweldig boek, nu kopen en lezen! Hier de recensie.

Julia Cameron - Je leven schrijven
** Leuke opvolger voor The Artist's Way, maar eh .. voegt het wat toe? Lees hier de recensie.

Saskia Noort - De verbouwing
*** Minder gierende zenuwen maar nog altijd behoorlijk spannend. Lees hier de recensie.

Vrouwkje Tuinman - Buurvrouw
**** Schitterende miniatuurtjes van observatie, soms zacht, soms scherp, soms Kafkaesk, soms absurd, meestal leuk, altijd helder. Een boek om met tussenpozen te savoureren.

Simone van der Vlugt - Herfstlied
** Redelijk spannend, maar minder origineel verhaal. Lees hier de recensie.

Esther Verhoef - Close up
**** Nagelbijtende suspense met psychologische diepgang. Lees hier de recensie.

Nick Hornby - De lange weg naar beneden
*** Hoogst originele invalshoek: een paar mensen komen elkaar tegen bovenop een flatgebouw. Ze willen allemaal naar beneden springen omdat ze het leven niet meer zien zitten. Als ze dat van elkaar horen, gaan ze praten, en komen we meer te weten over hun motieven. Apart maar erg goed.

Sophie Kinsella - Hou je mond!
*** Chicklit in de leukste betekenis van het woord. Originele invalshoek (de geheimen die op straat komen te liggen) en bijzonder grappig geschreven.

Saskia Noort - Nieuwe Buren
**** Adembenemend spannend, deze bladzijdraaier van Saskia Noort. Het verhaal is zo meeslepend dat je alles opzij gooit en blijft lezen tot je het uit hebt. Pas later bedenk je dat de twee echtparen die elkaar vinden, alle vier toevallig wel erg getroebleerd zijn, maar dat is een detail. Pas beginnen te lezen als je minstens twee dagen achter elkaar vrij hebt.

Paulo Coelho - Brida
** Brida was een onderhoudend vakantieboek, maar geen bijzonder geslaagde Coelho. Het boek lijdt aan een wonderlijke combi van vage 'volg je hart'-theorieën en een hippie-achtige kijk op seks. Het matige verhaal doet de rest.

Simone van der Vlugt - Reunie
**** Simone van der Vlugt schrijft voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Reunie is een goed gemaakte, spannende en overtuigende thriller. Een bladzijdraaier tot het einde.

Karen Slaughter - Onbegrepen
** Karen Slaughter schreef voor de Maand van het Spannende boek (juni 2008) het geschenk. Slaughter verkocht al anderhalf miljoen spannende boeken in Nederland alleen, ze is erg populair dus.
Dit boek - Onbegrepen - is een curieuze mix van spanning en humor. Twee genres die elkaar niet zo goed verdragen, en dat blijkt ook hier. De spanning gaat ernstig gebukt onder de humor. Als lezer word je haast gedwongen om te kiezen. Ik kwam op het humor-spoor uit omdat het spanning-spoor dus niet zo spannend want voorspelbaar is. Als je die switch maakt en het zo leest is het inderdaad een grappig boek, vol onderhuidse kritiek op de (Amerikaanse) maatschappij. Spannend is het dus niet. In die zin en als geschenk voor de Maand van het Spannende boek is het dus een mislukt boek. Maar om te lezen voor de fun, prima.

Michael Booth - Sacré Cordon Bleu
**** Wat je noemt een lekker boek. Michael Booth kan best aardig koken maar het is hem niet genoeg, hij gaat naar Parijs om daar de klassieke Franse kookopleiding te volgen. Koks die bij Michelinrestaurants koken, komen daar vandaan. Hij beschrijft hilarisch, soms onthullend maar altijd in een sneltrein-stijl hoe dat gaat. Ook hoe hij na zijn opleiding daadwerkelijk gaat koken in een Michelin restaurant. Met een paar recepten ook nog. Watertandend lekker. (nog niet vertaald uit het Engels)

Stephen King - Duma
** Dit boek is zo dik als een pak melk maar heeft meer inhoud. Tenminste, tot op driekwart. Dan slaat het behoorlijk goede verhaal (psychologische diepgang, logische keuzes van de personen, iets mindere dialogen) om in een regelrecht horrorverhaal. Zonder enige aanleiding spat het bloed opeens van de bladzijden, wandelen zombie-achtige wezens het verhaal binnen en verspeelt King de credits die hij in de voorgaande bladzijden heeft opgebouwd. Doet me heel, heel erg denken aan de film 'From dusk till dawn', die ook op driekwart volledig ontspoort. Alleen is die film leuker.

Annemarie Postma - The Deeper Secret
**** Prima aanvulling (onmisbaar zelfs, als je het goed wilt doen!) op de geheimen van 'The Secret'. In heldere taal geeft Postma aan waar het wél om gaat als je wilt veranderen. Lees hier meer.

H.C.Moolenburgh - Is toeval echt toevallig?
** Hoe toevallig is toeval? Uitstekende vraag, nu het antwoord nog. Dit boek houdt het op glimlachjes van God (vrij vertaald), en daar kun je het mee eens zijn. Of niet. Zie hier de recensie.

Annelies Wiersma - Haal het beste uit je kind én jezelf
*** Respect man! Een opvoedboek om kinderen met Deugden te laten opgroeien, zoals Creativiteit, Vriendelijkheid en Geduld. Vlot te lezen boek dat een in potentie goeie theorie ontvouwt. Verplicht leesvoer voor (jonge) ouders. Lees hier de recensie.

Pim van Lommel - Eindeloos bewustzijn
**** Goed, grondig en geloofwaardig. Pim van Lommel doet zeer uitgebreid onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen en geeft in dit boek een prima leesbaar overzicht. Lees hier de recensie.

Junot Diaz - Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao
***** Ja, ja, ja, ja! Dit is hem wel. Een van de sterkste boeken van 2008. Sla het boek open en neem plaats in het karretje, je kunt beginnen aan een taalvirtuoze achtbaan.

Jean-Paul Dubois - De verbouwing
*** Puur leedvermaak, dit verhaal over een Fransman die een huis erft van zijn oom. Iedereen raadt het hem af, maar hij neemt de erfenis aan en gaat het huis opknappen. Vanaf dat punt gaat het snel bergafwaarts met zijn geestelijke gezondheid en met zijn banksaldo. Om het huis te restaureren moet hij een beroep doen op 'vakmensen' (lees: beunhazen) die van alles verprutsen aan zijn mooie oude huis. Iedereen die wel eens aan een oud huis heeft geklust, zal zich de misère van de schrijver moeiteloos voor kunnen stellen. Een must read ook voor mensen met een huis in het buitenland.

Jennifer Crusie - Laat mij maar even
*** Chicklit, ja en? Gewoon een geinig boek over vrouw die aan de man raakt, met een goeie ouwe doktersromanstructuur. Daarnaast hip, springerig, met leuke invalshoeken en heel prettig leesbaar.

Frank Schatzing - De Zwerm
** Beetje heel erg dik boek dat een beetje heel erg veel woorden gebruikt om te vertellen dat de natuur terug slaat op ons mensen, en het natuurlijk slecht, slecht afloopt. Had 926 blz. korter gemogen.

Adriaan Jaeggi – Edele dieren
*** Moderne zedenschets. Een stel vrienden gaat vakantie houden in een villa in Zuid Europa. De perfecte omgeving om het dunne laagje beschaving dat ons mensen omgeeft, af te laten schilferen. Al snel lopen de spanningen op. Rake karakters met lichte zinnen neergezet.

Kluun – Komt een vrouw bij de dokter
**** Uitstekend. Nadeel met boeken die een hype zijn, is dat ik ze niet wil lezen. Daar moet je even doorheen en gewoon beginnen. Recht-voor-z'n-raap geschreven, soms een beetje té populair, aangrijpend en gewoon OK.

Mary Guterson - Met ons gaat alles goed
** Niet slecht. Een soort rauwdouwerige beschrijving met veel zwarte humor van een vrouw die steeds verkeerde keuzes maakt.

Stephen King – Mobiel
** Wel aardig, niet erg verrassend. Lijkt erg op ‘The Stand’ maar dan slechter.

Arnon Grunberg – De Asielzoeker
**** Vreemd verhaal maar wel mooi. Hoe verder je leest, hoe mooier het wordt. Dat meen ik serieus. De laatste zin is het allermooiste.

Arto Paasilinna - De huilende molenaar
*** Beetje somber maar toch humoristisch verhaal over een molenaar die in een afgelegen Fins dorpje probeert te integreren. Zijn 'gekke' gedrag helpt daar niet erg bij. Verrassend leuk geschreven ondanks zwaar onderwerp.
Films


Up
**** Prachtfilm. Mooi verhaal over oude man die als laatste daad zijn huis oplaat aan duizenden ballonnen om een oude droom te volgen. Vol onverwachte wendingen maar ook ontroerend en met lekker spannende actie.

I, Robot
*** Deze film is OK. Een boel actie, geen moment verveling, mooie oneliners, en nog een boodschap(je) ook.
The Big Lebowski
**** Deze film is gek, leip (het kan ook andersom zijn). Je zou hem 1 x in je leven moeten zien, al is het maar om er hard om te lachen.
Gladiator
**** Heftige en mooi gemaakte film. Schijnt historisch niet erg te kloppen maar is prachtig om te bekijken.
Het leven is mooi - La vita è Bella
**** Iets oudere, maar wel kanjer van een film. Even door blijven kijken bij het luchtige begin, daarna pakt ie je bij je lurven. Onroerend, grappig en toch droevig.